Hjem /Artikler /Fremtidsfullmakt sikrer at noe...

Fremtidsfullmakt sikrer at noen du stoler på tar valg på dine vegne den dagen du ikke klarer det selv

Vi tok en prat med advokat Per Zimmer på Vaag & Zimmer Advokatfirmas kontor på St.Olavs plass i Oslo, som er ekspert på fremtidsfullmakter. SeniorSupport ønsker å opplyse om hva dette er slik at flere kan ta stilling til om de bør skrive en fremtidsfullmakt. En fremtidsfullmakt kan gi kontroll og forutsigbarhet dersom du i fremtiden ikke lenger er i stand til å ta avgjørelser eller uttrykke dine egne ønsker.

En fremtidsfullmakt gjør det mulig å overlate til andre å handle på vegne av deg selv

En fremtidsfullmakt er et juridisk dokument som lar deg bestemme hvem som skal ta vare på dine økonomiske og personlige interesser hvis det blir behov for det, for eksempel på grunn av demens eller alvorlig sykdom.

Det er flere gode grunner til å skrive en fremtidsfullmakt

  1. Selvbestemmelse: Du kan på forhånd bestemme hvem som skal handle på vegne av deg og ta vare på dine interesser. Du kan velge én eller flere personer, og du kan bestemme hvilke oppgaver de skal ha ansvar for.
  2. Unngå offentlig vergemål: Hvis du ikke har skrevet en fremtidsfullmakt kan det være at en offentlig verge blir oppnevnt av Statsforvalteren. En offentlig verge vil kunne ta avgjørelser uten samme innsikt og hensyn til dine preferanser sammenlignet med en person du kjenner.
  3. Skreddersydde løsninger: I en fremtidsfullmakt kan du beskrive hvem som får ansvar for ulike oppgaver. Du kan inkludere spesifikke instruksjoner om bolig, arv, forvaltning av eiendeler, hvordan omsorg- og helsetjenester skal organiseres eller flytting til institusjon.
  4. Redusere byrde for pårørende: Med en fremtidsfullmakt på plass blir det mye enklere for dine nærmeste å vite hva du ønsker, og å handle i tråd med disse. Det kan også redusere risikoen for konflikter blant pårørende, siden det tydelig fremgår hvem som har myndighet til å ta beslutninger på dine vegne.

Mangel på fremtidsfullmakt kan føre til uønsket begrenset handlingsrom

Dersom man blir ute av stand til å ta avgjørelser på egne vegne og ikke har en fremtidsfullmakt, vil Statsforvalteren oppnevne en verge for deg. Dette blir som regel en nærstående, men det er ikke sikkert. Du vet heller ikke om denne oppnevnte vergen vil handle slik du ønsker. En oppnevnt verge har dessuten begrenset myndighet til å handle på dine vegne og må søke Statsforvalterens godkjenning ved større beslutninger, som f.eks. salg av bolig eller utdeling av verdier, herunder gaver og foskudd på arv til barn og barnebarn. En verge kan som hovedregel råde over verdier inntil to ganger grunnbeløpet i folketrygden (2G) og må søke Statsforvalteren for beslutninger som overstiger dette. Hvis hus eller hytte skal selges eller forskudd på arv gis, så må vergen søke Statsforvalteren. Prosessen byråkratiseres og man kan få beslutninger som strider mot ens egentlige ønsker.

En fremtidsfullmakt gir deg full medbestemmelse knyttet til hvem som skal være din verge og ha fullmakt til å handle på dine vegne. Du vil også kunne bestemme hva du ønsker skal skje med din bolig og dine verdier hvis du ikke lenger selv kan ha nytte av disse verdiene. På denne måten unngår man å «låse» verdier i mange år uten at f.eks. barn og barnebarn kan få nytte av dem. Man kan også bestemme hvordan man ønsker pleie og omsorg for seg selv og at pårørende enkelt gis myndighet til å søke om rettigheter og klage på vedtak.

En alderdom kan også medføre behov for hjelp selv om man ikke får demens eller blir mentalt svekket. Da kan man også vurdere en alminnelig fullmakt eller legalfullmakt som gir barn eller andre nærstående myndighet til å ta beslutninger eller utøve oppgaver for deg. Det være seg å betale regninger eller inngå avtaler på dine vegne. Dette er på mange måter det samme som en fremtidsfullmakt, bortsett fra at den også gjelder selv om du selv er fullt ut i stand til å ta egne valg.

Hvordan går jeg frem for å skrive fremtidsfullmakt?

Det første steget er å tenke på hva du ønsker skal skje dersom du i fremtiden blir mentalt svekket eller av andre grunner ikke kan ta beslutninger på egne vegne. Tenk gjennom dine preferanser når det gjelder bolig, eiendeler, formue og hvilke omsorgstjenester du vil motta.

Når du har tenkt gjennom dine ønsker, kan det være en fordel å bruke en advokat i prosessen med å skrive en fremtidsfullmakt. Det finnes ulike digitale skjemaer for fremtidsfullmakt, men de tar ikke nødvendigvis hensyn til alle forhold som er viktig for deg. Fordelene ved å bruke en advokat inkluderer hjelp til å vurdere aspekter du kanskje ikke har tenkt på, samt juridisk veiledning for å sikre at dokumentet er juridisk bindende den dagen det trengs.

For at dokumentet skal være gyldig må det skrives under med to uavhengige vitner til stede. Det kan være en god idé å informere fastlegen om at du har skrevet en fremtidsfullmakt, slik at legen kan informere pårørende og andre om dens eksistens hvis det skulle bli nødvendig.

En fremtidsfullmakt trer i kraft når fullmaktsgiveren ikke er i stand til å ivareta egne interesser. Det er vanlig at en lege foretar denne vurderingen.

Alle i moden alder bør vurdere å skrive en fremtidsfullmakt

Vi i Senior Support håper at det nå er litt klarere hva en fremtidsfullmakt innebærer, og vi vil oppfordre alle i moden alder til å vurdere om dette kan være aktuelt for deg.

Er du interessert i å vite mer eller bli satt i kontakt med noen som kan hjelpe deg med fremtidsfullmakt? Ta gjerne kontakt på hei@seniorsupport.no eller på telefon 401 85 547.

Per fra Vaag og Zimmer advokatfirma og Magnhild fra SeniorSupport