Hjem /Artikler /Herr og fru besøksvenn: Ektepa...

Herr og fru besøksvenn: Ekteparet Randi og Ketil er begge besøksvenner

Randi og Ketil er et ektepar som er opptatt av mennesker. De har begge jobbet i omsorgsyrker og er nå besøksvenner i SeniorSupport. Randi har flere faste avtaler som besøksvenn, mens Ketil stort sett tar på seg diverse enkeltoppdrag for praktisk hjelp. Ketil har blant annet hjulpet til i mange eldres hager. Hvis han er usikker på noe, ringer han til sin hagekyndige kone for tips om hvordan bed skal gjødsles og busker beskjæres. Vi tok en prat med ekteparet om hvordan de opplever det å være besøksvenn i SeniorSupport.

Arbeidsliv med mennesker i fokus

Randi er pensjonert barnevernspedagog og har jobbet i barnevernet i 40 år. Dette er en dame som har vært vant til å håndtere krevende saker. Hun snakker engasjert om jobben sin og beskriver den som spennende, “ikke easy peasy” og forteller at hun aldri har jobbet mindre enn 125%. Ketil har jobbet som sosionom i kriminalomsorgen med rus og psykiatri. Ekteparet Randi og Ketil har altså viet arbeidslivene sine til å jobbe med mennesker og det er ingen tvil om at de er brennende engasjerte i å bidra til at andre skal ha fine liv. De har tre barn og seks barnebarn som alle bor i nærheten, og det virker som de trives med mange jern i ilden!

En hyggelig kombinasjon av å være sosial og til nytte

Ketil forteller at han har et behov for å føle seg nyttig for andre. Basert på rollene han tar på seg, er det tydelig at han virkelig er det. Ketil er en skikkelig handyman, Randi sier at han alltid har vært det. “Du har jo bygd et hus,” sier hun. Han stiller opp for familie, naboer, er leder i borettslaget og er besøksvenn i SeniorSupport. Han liker å være besøksvenn fordi det er en “hyggelig kombinasjon av å være til nytte og være sosial”. I motsetning til mange erfaringer han har fra arbeidslivet, skal han ikke jobbe for å få frem endring.

“Som besøksvenn skal jeg ikke forandre på folk. Jeg skal bare drive med omsorg og nytte.”

Randi synes det er “fryktelig hyggelig” med sine faste avtaler som besøksvenn. Besøksvenn-møtene kan bestå av å gå på tur, spise lunsj, gjøre småærend og å sitte og prate. “Noen gleder seg til jeg kommer og det er så hyggelig” sier hun. Hun forteller om en spesielt rørende hendelse hvor en eldre dame hadde drømt om henne. Hun hadde hatt en forferdelig drøm, nemlig at Randi måtte slutte som besøksvenn.

På spørsmål om det har vært noe som har vært utfordrende, forteller de at de sjelden har tenkt det. De sier at det kan oppstå situasjoner som er uforutsett, men at det er aller mest hyggelig å være besøksvenn.

Hyggelig kaffeprat hjemme hos Ketil og Randi

Fløtepudding og panna cotta

Vi snakker om hvor viktig det er å finne gode koblinger mellom besøksvenn og eldre. Det er viktig at det er god kjemi, og at både den eldre og besøksvennen trives med møtene. Mange eldre synes det er spennende å være sammen med unge mennesker, og andre liker å møte besøksvenner som har levd noen år. Randi forteller om en dame hun er besøksvenn for som fikk hjelp av en ungdom til å handle. Hun hadde skrevet“fløtepudding” på handlelappen, men da kom hun som handlet hjem med panna cotta! Panna cottaen hadde vært god den, men det var jo ikke akkurat det hun hadde ment til middag den dagen. Av og til er det enklere med noen som har flere av de samme referansene.

“Demens og ensomhet er en uheldig kombinasjon”

Ketil og Randi har begge erfaring med folk med demens, både privat og som besøksvenner. Randi er besøksvenn for en med lettere demens som, hvis man får peilet inn på de rette temaene, elsker å fortelle ting fra livet sitt.

“Det er spennende å høre henne fortelle historier fra jobben sin. Hun forteller også mye fra krigens dager.”

Ketil sier at demens og ensomhet er en uheldig kombinasjon. Det kan virke bremsende for sykdommen å ha noen å være sammen med og snakke med, og som kan peile samtalen inn på temaer personen husker og ønsker å snakke om.

Våre 80- og 90-åringer representerer den nære kulturhistorien

Ketil påpeker at det er litt typisk at samfunnet ikke er så opptatt av den nære kulturhistorien. “Vi snakker om krigen og tidligere tider, men ikke så mye om hendelser mer nær i tid. Våre 80- og 90-åringer er levende beviser,” sier han og synes det er kjempeinteressant å høre fortellinger fra livene deres. Et eksempel han trekker frem er en tidligere kunstner og underviser som han har vært besøksvenn for. Hun fortalte om hvordan det var å være kvinne i kunstnermiljøet og akademia da hun begynte å jobbe. “Det er så utrolig mye som har skjedd på kort tid,” sier Ketil.

Herr og fru besøksvenn

Ketil og Randi er hverandres rådgivere og samtalepartnere i livet, og sier at de også bruker hverandre til å debriefe rollen som besøksvenn uten å snakke om spesifikke personer. Debriefing kan de også gjøre med administrasjonen i SeniorSupport.

Ketil trekker frem at han synes SeniorSupport har en positiv rolle og at de han har vært hos føler seg trygge på at det er fine folk som kommer på besøk. Dette ble vi glade for å høre! Vi ønsker å gjøre alt vi kan for å skape en trygg besøksvenntjeneste for eldre, og være til stede for spørsmål og råd fra eldre, pårørende og besøksvenner.

Vi er veldig takknemlige og glade for å ha det flotte ekteparet Ketil og Randi som besøksvenner i SeniorSupport!