Hvert år markeres Den Internasjonale Alzheimerdagen 21. september. Ved å sette fokus på demens på Den Internasjonale Alzheimerdagen håper vi det kan bidra til mer åpenthet, mindre skam og mer kunnskap.
Alzheimers Sykdom er den vanligste og mest kjente demenstypen. Av personer som er rammet av demens har ca 60-70% av disse Alzheimers sykdom. I Norge i dag er over hundre tusen personer rammet av demens.
I 2050 antas det at hele 238 000 personer vil være rammet av demens. Ordet demens brukes om en kronisk uhelbredelig tilstand som skyldes ulike sykdommer eller skader i hjernen.
Hos de fleste som utvikler demens, finner vi ingen direkte årsak. Forskerne har hittil ikke funnet noen kur mot demens. Medisiner kan dempe og bremse symptomer hos noen, men sykdommen fortsetter å utvikle seg. De typiske symptomene er blant annet redusert hukommelse for nylige hendelser, og etter hvert også hendelser tilbake i tid.
Sykdommen kan ramme både yngre og eldre, men omtrent 95% med diagnosen er eldre enn 65 år.
Demens er fremdeles tabubelagt, men økt fokus på demens i samfunnet og større åpenhet rundt sykdommen tror vi vil bidra til positiv endring når det gjelder dette. Den kjente forfatteren og reklameguruen Ingebrigt Steen Jensen (67 år) ble rammet av Alzheimers Sykdom.
I boken "Før jeg forsvinner" skriver han historien om å leve med det han kaller "skammens sykdom". Vi i SeniorSupport applauderer Ingebrigt Steen Jensen for åpenheten og engasjementet rundt problematikken. Vi ser frem til å lese boken "Før jeg forsvinner".
"Alzheimer er skammens sykdom. Den vi ikke snakker om – ikke engang i bisettelsen. Men vi har ingenting å skamme oss over," Ingebrigt Steen Jensen
En viktig del av oppfølgingen er å oppmuntre til et så aktivt liv som mulig. Ved å bruke både hode og kropp kan sykdomsutvikligen trolig bremses. Det vil også gi den enkelte bedre dager.
Det er ikke bare de som er rammet av demens som har det vanskelig og kan føle på skam. Å være pårørende til en person med demens kan være ekstremt krevende. Den demente kan trenge nesten kontinuerlig oppfølging samtidig som personen kan være mye sint og ikke helt til å kjenne igjen. Noe av det viktigste en kan gjøre som pårørende er å ta vare på seg selv oppi det hele og sørge for å skaffe seg den avlastningen man kan få.
SeniorSupport bistår daglig eldre og demente mennesker med å holde hode og kropp i aktivitet. På denne måten bidrar vi til bedre dager for den det gjelder og samtidig trygghet og avlastning for de pårørende. Ta kontakt med oss og hør hvordan vi kan hjelpe i din situasjon.
Er du interessert i våre tjenester?
Vi forteller gjerne mer! Fyll ut skjemaet under og vi kontakter deg innen én time.
Wenche og Miguel får hjelp av SeniorSupport til alt fra rydding av klær, snømåking og renhold
Wenche og Miguel kom i kontakt med SeniorSupport for over et år siden, da de fikk en brosj...
Les hele artikkelen her
Drømmen om å bringe leseglede inn i en ny verden ble virkelig for besøksvenn Ailin
Vår medarbeider og besøksvenn Ailin har hele livet funnet stor glede i menneskemøter. Som ...
Les hele artikkelen her
Gode råd for å skape gode samtaler med mennesker med demens
Har du noen i livet ditt som har demens? Da kan det være en fordel å senke tempo. Vi har s...
Les hele artikkelen her
«SeniorSupport bidrar til å gjøre alderdommen morsommere og enklere»
Det synes Lise Foss (92 år). Hun tok kontakt med SeniorSupport da hun trengte hjelp med da...
Les hele artikkelen her